У пропагандистському відеоролику до дня артилериста в рф, який розповсюдили окупаційні телеграм-канали Херсонщини, рашисти з оперативно-тактичного формування «каскад» хваляться тим, що використовують запалювальні снаряди.

«Використовується проти піхоти добре, коли треба спалити якісь бліндажі, опорні пункти, – розповідає про снаряд командир одного з «градів» з позивним «алєкс». – Температура горіння дуже велика, тому вигорає дуже навіть непогано».

У тексті пропагандисти доповнюють, що використовуються снаряди на основі магнію, які при розриві загоряються і температура горіння доходить до 2300 – 2400 градусів Цельсія. І вони, мовляв, дуже ефективні у боротьбі з піхотою, бо випалюють окопи і бліндажі ЗСУ дощенту. Погодьтесь, що першим питанням, яке виникає, є: хіба така зброя не є забороненою? Звісно, російські пропагандисти переконують, що ні.

Зокрема, на каналі «РЕН-ТВ» ще торік переконували глядачів, що забороненими є лише фосфорні боєприпаси, а їх росія «навіть не має на озброєнні». Натомість запалюючий елемент боєприпасу РСЗВ «Град» «являє собою оболонку шестигранного перерізу з магнієвого сплаву СЛ-5, у глухе гніздо якого запресовано піротехнічний склад. Білого фосфору там немає. Застосування таких боєприпасів не потрапляє під обмеження яких-небудь міжнародних санкцій».

Пояснювати це пропагандистам довелось, бо росію тоді звинувачували у застосуванні заборонених боєприпасів у Маріуполі. На російському сайті Hi-News.ru, який називає себе науковим, є великий матеріал «Магниевые снаряды – что это такое и чем они отличаются от фосфорных бомб», де автор пропонує «розібратись в нюансах». Про суміш на основі магнію у снарядах для РСЗВ «Град» він пише наступне: «При займанні термітної суміші вона виділяє надзвичайну кількість тепла. Температура горіння досягає 2300 – 2700 градусів Цельсія. У результаті термітна маса (шлак) пропалює метали, шифер та інші матеріали, не говорячи вже про одяг або тіло людини. Тому легко може пошкодити військову техніку і вразити живу силу, яка опинилась у зоні враження. Зрозуміло, застосування магнієвих або будь-яких інших термітних снарядів приводить до виникнення пожежі – побічного вражаючого фактору. Небезпека термітних снарядів полягає не лише у високій температурі горіння термітної суміші, але і в тому, що її неможливо загасити, на відміну від того ж фосфору».

При цьому страшніша від фосфорної зброя, переконує автор, ніякими конвенціями не заборонена. Саме час поговорити, хто ж цей «знавець». Звати автора андрій жуков. Закінчив факультет психології у Слов’янському державному педагогічному університеті. Працював журналістом у краматорських газетах і, зараз увага, до 2014 року був членом партії регіонів. Після початку бойових дій на Донбасі став писати для російських сайтів, дослужився до пропагандиста. А російська пропаганда, як відомо, з правдою нічого спільного не має.

У даному конкретному випадку це знову підтверджується. «Вікіпедія» пише: «Застосування запалювальних боєприпасів (включаючи білий фосфор) не заборонено Женевськими конвенціями, але обмежено Протоколом ІІІ Конвенції ООН з конкретних видів звичайної зброї 1980 року. Положення протоколів обов’язкові для всіх країн, які залучені у військові конфлікти і підписали Конвенцію і відповідні протоколи. Радянський Союз 23 червня 1980 року погодився додержуватись Протоколу ІІІ, що є також зобов’язуючим для правонаступників СРСР, які не відізвали свій підпис, зокрема, для Росії і України». Не дивно, що на росії «Вікіпедія» є непопулярним ресурсом.

Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!