Своїм одностайним рішенням лідери Європейського союзу погодили виділення 50 мільярдів євро на підтримку України. Про це 1 лютого повідомив голова Європейської ради Шарль Мішель.

«Усі 27 лідерів погодили додатковий пакет допомоги Україні розміром 50 мільярдів євро в рамках бюджету ЄС. Це забезпечує постійне, довгострокове, передбачуване фінансування для України. ЄС бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України, і ми знаємо, що поставлено на карту», – сказав очільник Євроради.

Мова йде про макрофінансову допомогу Україні, яку у грудні заблокувала Угорщина. Тепер лідерам Євросоюзу вдалося подолати це вето.

Як розподілятиметься і коли надійде в Україну ця сума? Стало відомо, що 17 мільярдів євро – це пряма допомога. А 33 мільярди Україна отримає у вигляді кредитів протягом наступних чотирьох років.

З поінформованих джерел стало відомо, що виплати Україні з цієї макрофінансової допомоги можуть розпочатися  вже з 1 березня: 1,5 млрд євро на місяць протягом півроку – до затвердження українського плану. А після його затвердження виплати відбуватимуться щокварталу та базуватимуться на виконанні умов, викладених у плані.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!