За наказом безпосереднього “керівника” та представників окупаційної влади 42-річний фігурант забезпечив депортацію більше 1500 осіб, які відбували покарання у виправних закладах області. Наразі працівники слідчого управління обласного главку поліції повідомили зловмиснику про підозру у вчиненні за попередньою змовою групою осіб дій, що полягають у відданні наказу про вчинення порушень законів та звичаїв війни.

На початку травня 2022 року окупаційна влада незаконно утворила “управління служби виконання покарань по Херсонській області”. На посаду “першого заступника начальника” псевдоустанови призначили 42-річного офіцера, який до повномасштабного вторгнення працював у легітимному правоохоронному органі вказаної системи. Після призначення фігурант завзято виконував службові обов’язки та вказівки свого “керівника”. Досудове розслідування щодо останнього про його причетність до порушень законів і звичаїв війни вже завершене та обвинувальний акт розглядається у суді.
Також під час досудового розслідування поліцейські встановили, що фігурант у жовтні 2022 року забезпечив переміщення засуджених, які перебували у виправному закладі Херсона, на лівобережну частину області – до Голопристанської виправної колонії. А невдовзі псевдопосадовець надав вказівки та проконтролював їх виконання підлеглими працівниками щодо примусового переміщення більше 1500 засуджених на п’яти російських “спеціальних автомобілях для перевезення підозрюваних і обвинувачених” до виправних закладів, що розташовані на тимчасово окупованих територіях України та рф.
Наразі правоохоронці встановили місцеперебування майже 60 засуджених.
Протиправні дії 42-річного фігуранта слідчі кваліфікували за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України. Тобто – порушення законів та звичаїв війни, вчинених за попередньою змовою групою осіб. Нині за погодженням із обласною прокуратурою фігуранту заочно повідомлено про підозру у вчиненні воєнного злочину. Йому загрожує позбавлення волі на строк від 8 до 12 років. Досудове розслідування триває.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!