У Херсоні рашистські окупанти розграбували навіть зоокуточок у Гідропарку, викравши звідти навіть єнота. А от місцевий натураліст Сергій Шурига зміг вберегти від них не тільки власну колекцію гігантських тропічних павуків-птицеїдів, а й екзотичних ящірок та плазунів, довірених йому знайомими, котрі виїхали в евакуацію.

Дивовижних павуків, що переважають розмірами багатьох наших птахів, Сергій вирощує уже років із десять. Показував їх і на виставках у рідному місті. Та з початку війни знайомі, котрі збиралися в евакуацію подалі від «руського миру», стали залишати йому і своїх тварин, за якими був потрібен дуже специфічний догляд. А доглядачеві була необхідна ще й сміливість та витримка. Чоловік не відмовляв нікому, тож незабаром у його квартирі зібрався цілий «Ноєв ковчег»: з десятка пітонів та удавів, зо два десятки ящірок агам та стільки ж власних павуків. Про існування цього прихистку зажерливі орки не відали, а господар його особливо не афішував. Тому з «перевірками» до нього грабіжники не приходили, й нічого не забрали.

Але найтяжчою порою для «Ноєва ковчега» виявився листопад, коли Херсон сидів без світла й води, з крижаними батареями центрального опалення. Плазуни та тропічні павуки, котрими Сергій опікувався, потребували тепла, яке в своїй квартирі він забезпечити ніяким чином не міг. Тому перебрався до батьків – ті мешкають у приватному будинку й мають газове опалення, а газ у обласному центрі, на щастя, не відключали. До речі, для Сергієвої матері нові сусіди стали неабияким випробуванням.

– Мати дуже боїться змій. А тут, уявіть собі, така компанія. Але з часом і вона до них звикла – тим більше, що кожен «новосел» має у кімнаті свою ізольовану хатинку у вигляді пластикового боксу. І покинути його не може, – посміхається Сергій Шурига.

А от їжею мешканців «Ноєва ковчега» якраз вдавалося забезпечувати легше, ніж людей. Гуманітарку для них вишукувати не треба, оскільки харчуються вони переважно комахами, який Сергій сам і вирощує. Відтак, є всі підстави сподіватися, що його вихованці дочекаються повернення своїх власників у Херсон з евакуації цілими й здоровими, добре вгодованими. Та й гігантських павуків містяни ще побачать на нових виставках після війни.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!