Вибори на росії, як гра у наперстки – зиск має лише той, хто пропонує грати. На середину березня на росії і окупованих нею територіях готується чергове шоу під назвою «вибори президента». Для чого вони путіну? Експерти кажуть, щоб зберегти видимість демократії. Видимість, бо народ жодним чином на рішення путіна і його оточення не впливає. Про те, якокупанти на лівому березі Херсонщини вже частково сфальсифікували «вибори» путіна і що ще готують, читайте далі.

Масштаби

На тимчасово окупованій території Херсонщини центрвиборчком рф нарахував 468 472 жителі. Де в обезлюдненому регіоні вони стільки знайшли, хтозна. Аби було правдоподібніше, колаборантиповідомляють про збільшення кількості жителів (а отже, і виборців) на лівобережжі. Наприклад, гауляйтерка Новотроїцького «муніципального округу» євгенія кузьменко в інтерв’ю на окупаційному телеканалі «Таврия» розповіла пропагандистам, що населення селища, яке окупанти знову «зробили» райцентром, зросло з 7,5 тисячі до 11 тисяч. Люди, мовляв, повертаються не лише з російських регіонів, а й з Польщі та Італії. Але чому тоді навіть посеред дня вулиці Новотроїцького майже без перехожих? Може, тому, що новотройчани хочуть, але поки що не можуть повернутися додому?

За даними ЦВК України, на час місцевих виборів 2020 року у всій Херсонській області налічувалось 802 957 виборців. А тут після двох років війни, коли більша частина жителів виїхала, а частина загинула, у окупантів раптом більше половини виборців залишилось. І це без правобережжя і найбільшого міста області –Херсона!

Зрозуміло, що вигадана кількість електоратупотрібна окупантам для масштабної фальсифікації. Тому навіть загальній кількості виборців на росії і окупованих нею територіях не можна довіряти. А російський центрвиборчком, між іншим, «нарахував» їх 112 мільйонів!

Початок

23 грудня минулого року на росії і на тимчасовоокупованих територіях України почався збір підписів на підтримку владіміра путіна у якості кандидата у президенти на майбутніх «виборах». Оскільки головний російський фашист йде самовисуванцем, йому потрібно було зібрати не менше 300 тисяч підписів. У зв’язку з цим відкрилися виборчі штаби. 

Перший у «нових суб’єктах» окупаційний регіональний виборчий штаб запрацював у Генічеську. Крім представників «єдиної росії», до його складу ввійшли члени громадського об’єднання «опора росії», «загальноросійського народного фронту» та інших громадських організацій. Під час відкриття член президії окупаційного обласного відділення партії «єдина росія» максім анісімов повідомив, що, буцімто, добровільно збирати підписи на підтримку путінахоче так багато людей, що навіть виник ажіотаж.

«Путін – та людина, яка консолідує суспільство, –нахабно брехав тоді у Телеграм головний «єдинорос» окупованої частини Херсонщини ігорь кастюкєвіч. – У Херсонській області до нього ставлення особливе, люди його люблять, поважають і довіряють. Наші волонтери обов’язково допоможуть у зборі підписів маломобільним громадянам. Будемо проводити велику роз’яснювальну роботу з цієї воістину історичної кампанії». 

Кампанія

Хоч цього окупантам особливо і не потрібно, але агітація за путіна і за вибори на окупованій Херсонщині йде жорстока. Білборди у людних місцях, агітки з «інформацією для виборців», майже цілодобове промивання мізків з телеекрана.

В останньому особливих успіхів досягла голова окупаційного виборчкому Херсонської області марина захарова. Наприклад, на запитання телепропагандистів, з якими труднощами зіштовхнулися вона і її підлеглі, брехуха відповіла: «Складність полягала у тому, що люди жили 8 років у жорсткій пропаганді з боку України, були у страху розправи за інакодумство. Це був єдиний фактор, через який люди хотіли голосувати душею і серцем, але не хотіли через страх».

Ведеться передвиборна кампанія і за допомогою ще одного перевіреного фактору – створення «загонів путіна». Божевільних бабусь окупантизнайшли, зокрема, у Каланчаку, де «загін путіна» сформували на основі «ради ветеранів Каланчацького муніципального округу». «Ми стали жити краще, – без тіні сумніву збрехала в ефірі окупаційної «Таврии» така собі любов нурікз цього «загону». – Достойно. Ми голосуємо за Володимира Володимировича Путіна».

«Просто хочеться стабільності, – «підспівала» їйкерівниця організації надія куюн. – Собі на старість, дітям і онукам. Хочеться віддати голос за ту людину, котра буде нас підтримувати і допомагати розвиватися нашій землі, нашому краю, нашій Херсонській області». Цікаво, що обидві божевільні, щиро вважаючи себе росіянками, несли цю маячню українською.

Підписи

Біля палаток зі збору підписів за висунення путіна у президенти проплачені й дурнігромадяни збиралися, лише коли там з’являлись пропагандистські телекамери. І то таких було небагато. Але ж… важливо, як рахують.

«Незважаючи на те, що збирання підписів громадян проводилося протягом місяця, з 23 грудня по 21 січня, активність не знижувалась. А у єдиний день збору підписів, 16 січня, зібрано максимальну кількість підписів за день», – заявив на підсумковій пресконференції вже керівник апарату регіонального виборчого штабу кандидата у президенти рф владіміра путінамаксім анісімов. За його словами, окупанти використовували два формати – стаціонарні пункти збирання (два таких було у Генічеську, один у Скадовську) і виїзні бригади, сформовані на базі окупаційних регіональних відділень партії «єдина росія». 

А керівник окупаційного «загальноросійськогонародного фронту» у Херсонській області алєксандр фомін заявив: «Кількість бажаючих залишити підпис на підтримку Владіміра Путіна була у рази більша, ніж ми очікували». Особлива увага, за словами окупанта, була приділена маломобільним громадянам. Через них, мовляв, виїзні бригади «робили коло у 50–60 кілометрів, тому що кожний підпис важливий». А щоб виправдати малу кількість людей біля пунктів збору, фомін запевнив, що збирали підписи ще й у регіональному штабі. Туди, сказав, по 25–30 чоловік за раз приходили. «Бажаючих було набагато більше, але з метою безпеки ми приймали невеликі групи», – додав брехун.

Скільки зібрали підписів на Херсонщині, росіяни так і не сказали. Стосовно ж всієї росії, співголова виборчого штабу путіна владімірмашков заявив, що їх зібрано «вдесятеро більше».

Методи

Допомагати фальсифікувати вибори старшим колегам мають і слухачі так званої «школи молодого виборця», яку окупанти організували у Генічеську. «Кращі слухачі увіллються в корпус молодих виборців на цих виборах», – пообіцяв член громадської палати рф алєксандр малькєвіч.

А марина захарова заявила, що у всіх «муніципальних округах» області, крім хіба що Генічеська, можливі дострокові «вибори». Мабуть, трьох днів окупантам, аби сфальсифікувати «волевиявлення», мало. Починати дострокові «вибори» мають право за 20 днів до оголошених.

До речі, виборців на тимчасово окупованій Херсонщині, якщо вірити словам захарової, буде більше за заявлену окупантами кількість. Оскільки «голосувати» будуть військові й«прикомандировані» спеціалісти. «Це вибори федерального значення, тому проголосувати у нашому регіоні можуть не лише громадяни, зареєстровані на території Херсонської області, але й будь-який інший громадянин», – заявила захарова. Для цього треба відкріпитися від основної дільниці й прикріпитись до такої у зоні фактичного перебування або скористатисясистемою «мобільний виборець». 

Крім непроханих гостей, «голосувати», самі того не знаючи, будуть власники українських паспортів. Такі, незважаючи на примусову паспортизацію, на лівобережжі ще залишились. Їм окупаційний центрвиборчком дозволив брати участь у «виборах» путіна хоч з паперовим паспортом, хоч з ID-карткою. Як може громадянин України обирати президента росії? Якщо навіть в конституції рф сказано, що «право брати участь в управлінні справами держави як безпосередньо, так і через своїх представників» мають лише громадяни російської федерації (ст. 32). Хоча кому та конституція на росії потрібна?.. 

Навіть трохи шкода працівників окупаційного виборчкому. Вони ж уже готові оголосити «результати», а доводиться чекати 17 березня – останнього дня «виборів». 

Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!