Один з провідних виробників курячих яєць, яким є агрохолдинг «Авангард» оприлюднив заяву, у якій назвав суму втрат через знищення рашистами найбільшого не лише в Україні, а й Європі підприємства галузі – птахофабрики «Чорнобаївська», що знаходиться у селі Східному під Херсоном.

Нагадаємо, що саме через окупацію Херсонщини військами рф на початку березня на фабриці зник струм, а працівники втратили можливість туди потрапити, аби нагодувати і напоїти птицю, та вивезти готову продукцію. Тоді від спраги і голоду загинуло 4,4 мільйони курей.

Пізніше українськими правоохоронними органами було розпочато кримінальне провадження за ст. 441 ККУ «Екоцид». Масове знищення тваринного світу, що може спричинити екологічну катастрофу, за цією статтею карається позбавленням волі на строк від 8 до 15 років.

Свої фінансові втрати внаслідок цих дій агрохолдинг оцінив приблизно у 12 мільярдів гривень або 330 мільйонів доларів. 0,7 мільярдів гривень (20 мільйонів доларів) з них складають втрати від загибелі птиці. 5,8 млрд грн (160 млн дол.) склав втрачений дохід від незнесених яєць. Обладнання було понівечено і вкрадено на 5,5 млрд грн або 150 млн доларів.

Крім того, в «Авангарді» переконують, що саме знищення лідера галузі привело до дефіциту курячих яєць в Україні, через що зросли ціни. Серед інших причин експерти аграрного ринку, яких цитує «Економічна правда», називають сезонність (у холодну пору кури несуться гірше) і перебої з постачанням електроенергії.

Для прикладу, зараз на Житньому ринку Житомира яйця коштують від 59 до 68 гривень за десяток, а у супермаркетах столиці – від 74 гривень.

Для довідки. Агрохолдинг «Авангард» належить 48-річному Олегу Бахматюку, який ще у березні 2011 року за даними американського журналу «Forbes» мав статки близько 1 мільярда доларів. Наразі через конфлікт з НАБУ Олег Романович перебуває у Відні.

Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!