Попередній перегляд в новій вкладці

Спільними зусиллями люди доброї волі допомагають рятувати найбільшу книгозбірню Херсонщини. Рашистські окупанти не тільки викрали рідкісні та цінні видання з обласної наукової бібліотеки імені Гончара в Херсоні, а після втечі на лівий берег Дніпра ще й почали обстрілювати її будівлю, повибивавши величезні вікна фасаду. Аби їх закрити, цупка плівка не підходила, тож оголосили збір пожертв на закупівлю USB-плит. Вони потрібні були, як то кажуть, ще на вчора: адже через порожні віконниці просочувалася дощова волога. Вона провокувала розвиток плісняви та грибка, що загрожували непоправно зіпсувати зібрання літератури. А воно налічує близько мільйона одиниць зберігання!

Активісти звернулися до усіх, кому небайдужа доля книгозбірні, із закликом про допомогу. І заклик спрацював: за лічені дні вдалося акумулювати 68 тисяч гривень, на які вже купили 111 плит для захисту віконниць першого поверху. Плити, до речі, знайшли та придбали в Херсоні. Причому, коли власники товару дізналися, для чого вони, то й від себе зробили бонус – знизили вартість кожної плити з 650 до 600 гривень.

– Кошти на благодійний рахунок нам пересилали з усієї України, а не тільки херсонці. Хтось відправляв і по сто гривень, а найбільший особистий внесок був на суму вісімнадцять тисяч гривень, – розповіла журналісту NewDay ua директорка ОУНБ імені Гончара Надія Коротун. – Вже після закупівлі USB-плит на рахунок надійшло ще п’ятнадцять тисяч гривень. І вони також не зайві: потрібно закривати вікна другого поверху, затягувати цупкою плівкою стелажі для збереження паперової літератури від вологи, потрібні дизель-генератори. Але за будь-яких обставин, хочу через ваше видання висловити свою невимовну вдячність усім тим, хто пожертвував гроші, хто взяв і бере участь у порятунку бібліотеки.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Фото Юрія Соболевського.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!