За повідомленнями офіційних джерел, на звільненому правобережжі Херсонщини російськими окупаційними військами постійно обстрілюються Херсон, Антонівка, Інженерне, Гаврилівка, Дудчани, Качкарівка, Зміївка, Берислав, Іванівка, Зеленівка та інші населені пункти. Дістається також і лівобережжю: Гола Пристань, Каховка, Нова Каховка, Таврійськ, Олешки та інші не знають спокою. Мінометний і, періодично, гарматний вогонь ведеться з прибережних позицій рашистів. Гатять по будинках мирних громадян, лікарнях та інших соціально важливих об’єктах.

Причинами обстрілів місцеві мешканці називають злість окупантів, адже їхньою головною ідеєю було виселити мирних громадян і зимувати у їхніх помешканнях. Проте люди лишаються і цим заважають рашистам відчувати себе у комфорті й відносній безпеці.

Дехто з жителів лівого берега помилково вважає, що прилітає лише з правого.

Проте навіть на слух можна зрозуміти, що між вильотами, які лунають поряд, і прильотами проходять секунди. Тому громадянам варто звертати більше уваги на свою безпеку і реагувати на будь-який нетиповий для мирних часів шум.

Робота Сил оборони Півдня полягає у тому, аби не дозволяти рашистам наближатися на лівобережжі максимально до тих територій, які вони можуть накрити вогнем. Але вони продовжують чинити вогневий терор наявними далекобійними артилерійсько-ракетними засобами. Фіксується також і техногенний терор. У відповідь на ці атаки наші ЗСУ реагують адекватно і потужно: вражають місця скупчення ворожої техніки та озброєння, що суттєво підриває боєздатність ворога. Оскільки окупанти (зокрема, мотострілки 8-ї армії) відсунулись від берега, артдуелі вони програють. Але рашисти все ще проявляють активність на островах у дельті Дніпра, оскільки бояться пропустити до себе у тил наш десант.

Під виглядом проведення заходів боротьби з диверсійно-розвідувальними групами рашисти встановили блокпост на річці Чайка та повністю заборонили прохід для приватних човнів.

У зв’язку зі значними втратами у підрозділах окупантів у Херсонській області фіксуються випадки дезертирства. Слабне і бойовий дух окупантів. Так, під час телефонної розмови військового з позивним «Дракон» зі своєю дружиною, який вдалося перехопити українським спецслужбам, він скаржиться, що їхні позиції  ЗСУ обстрілюють «точково» і за «наведенням» місцевих жителів. Половині особового складу – «*опа», інші з нетерпінням чекають повернення додому.

Кількість поранених у розмові не називається, однак окупант переживає за напарника «Льоху», якого мають відвезти до шпиталю. Жаліється, що українці накривають їх вогнем не лише з мінометів, а й з «усього на світі». Незадоволений він і низьким рівнем підготовки мобілізованих. Вони не можуть керувати БМП та іншою військовою технікою. У обов’язки «Дракона» входить їх навчити. «Дракон» також переживає, що не повернеться додому, і прощається з життям. А ще він не задоволений діями путіна: «Почему он ничего не может сделать? Мы ушли, Херсон оставили…».

Об’єкти інфраструктури і промисловості на правому березі росіяни обстрілюють з допомогою коригувальників, яких залишили при відступі. Як правило, це не військові, а мирні громадяни, котрі бажають заробити грошей на крові. Таких періодично затримують поліція і СБУ. 

Серед інших, прильоти по Херсону фіксуються з тієї ж Голої Пристані, яку, як вже було зазначено, рашисти обстрілюють і саму. Вибухи чутно і у Скадовську. Лунають вони не у самому місті, а з-поза його меж. На дитячому пляжі міста окупанти копають окопи і будують укріплення, ймовірно, на випадок десанту з боку Джарилгача. Також вони посилюють репресивні заходи проти мирного населення. Наприклад, у західному мікрорайоні Скадовська, який місцеві називають Сусличка, днями перевіряли паспорти й телефони. При цьому заходили у кожен будинок і квартиру.

У Скадовському районі працівники пошти припинили виплату пенсій. Аби знову їх отримувати, примушують пенсіонерів писати заяви на отримання паспортів громадян рф. У тому ж районі введено комендантську годину. Пересування у населених пунктах рашисти дозволили лише вдень, переміщення між населеними пунктами заборонено.

Лівий берег також страждає від мародерства окупантів.

Зокрема, з села Ольгине Каховського району вони продовжують вивезення запасів сільгосппродукції тамтешніх агропідприємств на територію росії. У цьому ж районі вони продовжують обкрадати будинки місцевих жителів, які залишили окуповану територію. Приїздять на «уралах» і вивозять все майно. Тут продовжують викрадати людей. Нещодавно забрали 57-річну жінку, яку зараз, скоріш на все, тримають на території Чаплинки.

З магазинів у Новій Каховці загарбники вивозять весь товар та обладнання, у т. ч. й морозильні камери та касові апарати.

У населених пунктах окупанти погрозами позбавлення батьківських прав примушують місцевих віддавати своїх дітей до шкіл для навчання за російською програмою.

Рашисти досі відчувають брак педагогічних кадрів. Зі шкіл звільняються і виїжджають на вільну територію навіть ті вчителі, які на початку навчального року погодилися працювати на окупантів.

Значна недостача кваліфікованих кадрів відзначається і у медичних закладах. Вакансії для лікарів і середнього медичного персоналу, за повідомленнями окупаційних органів влади, є у Скадовській, Генічеській, Каланчацькій, Іванівській, Чаплинській, Новотроїцькій та Нижньосірогозькій лікарнях.

У Генічеському районі окупанти намагаються заохотити місцеве населення до колаборанства, надаючи грошову допомогу особам пенсійного віку по 10 тисяч рублів. Причому серед пенсіонерів зростає кількість невдоволених «зрівнялівкою», адже по 10 тисяч отримують всі, незалежно від стажу роботи. Місцевим мешканцям непенсійного віку, які погодилися працювати в установах окупаційної «влади», нараховують більшу зарплату.

З обігу торговельних мереж поступово вилучають гривні. Населення примушують переходити на рублі.

Але попри це люди продовжують розраховуватись за товари і послуги гривнями. На жаль, немає можливості розрахуватися карткою, бо існує повна заборона на безготівковий розрахунок. Зараз робиться все, аби витіснити гривню з обігу. Крім вилучення терміналів, окупанти також штучно завищують курс, прирівнюючи гривню до рубля.    

Продовжується видача паспортів рф. Окупанти видають їх за прискореною процедурою – за 10 діб замість 3 місяців, як було раніше.

Для подачі заяви на отримання паспорта обов’язково треба пройти дактилоскопію та сфотографуватися, додати свідоцтво про народження і документ про підтвердження реєстрації на території Херсонської області. Документи рашисти приймають у Генічеську, Скадовську, Чаплинці, Новій Маячці, Новотроїцькому, Каланчаку, Залізному Порту і Нижніх Сірогозах. Після цього передають їх до «управления по вопросам гражданства МВД РФ по республике Крым».

Нагадаємо, що у вересні було схвалено законопроект про кримінальну відповідальність за отримання російських паспортів. За словами віцепрем’єр-міністерки і міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук, це потрібно було зробити, оскільки міжнародне право не містить адекватних норм для протидії незаконній російській паспортизації на території України.

Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!