За словами «министра здравоохранения Херсонской области» вадіма ільмієва, на захопленій росіянами частині Херсонської області постійно працюють прикомандировані з росії лікарі. 11 січня приїхало чергових восьмеро: терапевт, травматолог-ортопед, анестезіологи-реаніматологи, операційні медсестри і їх колеги – анестезистки. Приїжджі, за словами «міністра»-самозванця, є жителями Москви і Пермі, й приймають пацієнтів у Скадовській міській та Генічеській районній лікарнях.

«По понятным причинам в наших медучреждениях есть дефицит кадров – больницы нуждаются в узкопрофильных специалистах», – додав ільмієв. Про «понятные» причини вирішив не пояснювати, а от на «достойной» зарплаті, яку обіцяє лікарям і середньому медперсоналу з досвідом роботи, зупинився. Далі цитата: «В наших подведомственных учреждениях технический персонал получает 22,5 тысяч рублей, сестринский персонал зарабатывает порядка 30 тысяч рублей, врачи – 50-60 тысяч. Это, как минимум, в три раза больше, чем при Украине». Так і хочеться продовжити: але купити на ці гроші можна у декілька разів менше, ніж раніше. Та й чи платять їх? Може, лише обіцяють?

А віце-прем’єр рф татьяна голікова пообіцяла медикам окупованого лівобережжя області ще й «специальные социальные выплаты» від 4,5 до 18,5 . Перші виплати за січень голікова пообіцяла у лютому. Щоправда, наразі лише розробляються варіанти перерахування цих виплат. Одним з варіантів є співпраця з «почтой россии». Знаючи, як працює остання, за місяць своїх грошей медики можуть і не дочекатись.

Незважаючи на такі солодкі обіцянки, лікарів більшості спеціальностей у лікарнях окупованої частини Херсонщини катма. Вільні вакансії оприлюднило саме «министерство здравоохранения». Так, у Скадовській центральній міській лікарні немає медиків 25-ти (!) спеціальностей. Серед них – педіатри, терапевти, лікарі невідкладних станів, хірурги, кардіолог, ревматолог. У Генічеську центральну районну лікарню потрібні сімейні лікарі, педіатри, хірурги, гінекологи, травматологи, онколог, ендокринолог та інші (всього 13 спеціальностей). У Каланчацькій лікарні немає не лише стоматолога з кардіологом, а й звичайних медсестер (всього також 13). У Нижньосірозькій чекають хірургів, офтальмолога, травматолога, онколога та інших (всього 15 спеціальностей).  В Іванівську лікарню потрібні анестезіолог і акушер-гінеколог. У Чаплинську – отоларинголог, кардіолог, офтальмолог, хірург, анестезіолог, медсестри у реанімацію. У Новотроїцьку – травматолог, анестезіолог, терапевти, інфекціоніст, отоларинголог, хірург і онколог.

Медиків, фармацевтів, провізорів, бухгалтерів і економістів потребує й саме фейкове «министерство». «Предлагаются достойная заработная плата и хорошие условия труда», – написано в оголошенні. При цьому головних вимог до кандидатів всього дві: вища освіта і досвід роботи. Якщо мається на увазі досвід роботи у міністерствах, то таких спеціалістів рашистам буде важко знайти. А якщо серйозно: дуже шкода наших земляків, які лишились в окупації, адже через брак лікарів вони щодня ризикують не лише здоров’ям, а й життям. Хоча не лише через брак лікарів…   

Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!