Довгі місяці окупації кожен переживав, як міг. А от херсонці Олені Набоковій допомагало вижити улюблене хобі. Жінка розповіла Суспільному, що вишивала обереги з українською символікою і немов притягувала ними воїнів ЗСУ до окупованого міста.

“Мені так хотілося української символіки, а Херсон був весь у триколорі. Хотілося позбавитися цього. Це була, скоріш, потреба духовна, щоб хоч щось принести українське в наш простір, хоча б в домашній. Я думала, що після звільнення я буду шити і вішати на кожному куточку український прапор. Хочу вишивати наше — українське”, — говорить жінка.

Звичайно ж, під час окупації були проблеми з матеріалами. Крамниці для рукоділля з часом зачинились, тому все доводилося шукати на ринку.

“Я ходила на острівський ринок. Там жіночка торгувала старенькими матеріалами для рукоділля. Один день купиш сині нитки, другий — жовті. Я була впевнена в неї, але не була впевнена в тих, хто стояв поза спиною і дивився, що купуєш”, — розказує херсонка.

За цей час Олена вишила близько 150 оберегів. Більшу частину — роздала у день звільнення Херсона. На площі Свободи патріотичний оберіг від неї отримав і генерал Дмитро Марченко.

Та найголовніший подарунок херсонка готувала для Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного — контур тризуба, з надписом “Слава Україні”.

З таким оберегом ніякий ворог не страшний, адже кожен хрестик заговорений на перемогу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!