NewDay ua вже писав про те, що генічеським пенсіонерам грошей ледве вистачає на продукти. Але ж є й інші статті витрат. Наприклад, побутова хімія. Адже людині, незважаючи на обставини, потрібно і помитись, і голову вимити, і зуби почистити, і речі випрати. Наші читачі з «временного административного центра Херсонской области», як назвали рашисти Генічеськ, розповіли, наскільки дорогі у місті товари цієї категорії.

Дуже дорогі – це, якщо вперед забігати. Зубна паста в генічеських магазинах коштує 100-150 рублів. «Лакалут» дорожче – 250-350 рублів. Трилітровий гель для прання коштує 350-450 рублів. Більше-менш нормальний пральний порошок вагою 3 кг – всі 550 рублів.

Пенсіонери розповідають, що з минулої п’ятниці листоноші розносять пенсії за січень і лютий. Але роблять це повільно. Як зізнаються деякі працівниці пошти, їм поставлено задачу розтягнути видачу грошей до 23 лютого – сакральної для росіян дати, яку вони називають «день защитника отечества».

Поки що пенсії для всіх однакові – 10000 рублів за місяць, але з березня окупанти обіцяють платити їх «по российскому законодательству». Для цього треба «всього-нічого» – зрадити Україну і отримати російський паспорт. До коричневої книжечки треба додати «снилс» (страховой номер индивидуального лицевого счёта), трудову і дані про зарплату. З останніми зрозуміло, але де взяти «снилс»? Окупанти спростили його отримання – просто переписують цифри ідентифікаційного коду.

Як повідомляють окупаційні телеграм-канали, «для граждан, у которых нет возможности подтвердить свой заработок и стаж, будут работать специально созданные комиссии. Они проследят, чтобы права жителей были соблюдены». Як повідомляє сайт «О главном в России без политики», соціальна пенсія за старістю в рф наразі складає 6924 рублі 81 копійка. Виплачується вона чоловікам з 70 років, жінкам – з 65-ти. Але оскільки, як зізнаються самі росіяни, така «пенсія» є невеликою, передбачений «механизм доведения её до уровня прожиточного минимума». На практиці це працює так: у кожному регіоні рф встановлюється федеральна/регіональна доплата до пенсії.

Таким чином в Адигеї (регіон є «шефом» Генічеського району), наприклад, мінімальна пенсія (соціальна + доплата) складає 10632 рублі. Тож, як бачите, для більшості генічеських пенсіонерів з 1 березня мало що зміниться. Хіба що, вони зможуть прального порошку на 3 кг більше купити.

Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!