У пониззі Дніпра рашистські окупанти зірвали традиційну осінню путину з вилову тюльки – вона починається, щойно впаде температура річкової води. Саме зараз по неї мали вийти щонайменше чотири бригади рибалок з сіл на узбережжі Дніпровського лиману. Але… всі вони так і залишилися сидіти по домівках.

«Вийти на риболовлю весельним човном у орків допроситися можна. Та для промислу тюльки такі човни замалі – адже цю дрібну рибку з сіток у гарний день дістають центнерами й тоннами. До війни ми для цього використовували дві фелюги, та одну окупанти забрали просто від причалу для своїх перевезень. А одну ми встигли сховати – просто втопили у лимані, заздалегідь примітивши місце. Після звільнення дістанемо, відремонтуємо, й знов будемо виходити нею на воду», – розповів член однієї з рибальських бригад, котрий і зараз залишається на окупованій території.

Тюльки у пониззі Дніпра навіть у найгірші роки добували по 300-700 тонн за путину. Вона вважалася найдешевшою рибкою, яка тільки могла бути на столах херсонців – її й солили, й мололи на фарш, а з фаршу робили пікантні котлетки. Але зараз страви з неї стали для них недоступними. Тюльку ловитимуть далі у Південному Бузі рибалки з Миколаївщини. Та привезти частку своїх уловів до Херсона вони чи місцеві комерсанти зможуть тільки після деокупації обласного центру…

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!