У Херсоні триває розграбування російськими окупантами художнього музею. Очевидець, котрий вийшов на контакт із директоркою музею Аліною Доценко, повідомив, що вчора (1 листопада) з закладу через гаражні ворота вивезли три фури з експонатами. А в шкільний автобус, котрий також використали як вантажівку, запхали комп’ютери та оргтехніку з інформаційного відділу. Колону супроводжували озброєні люди у військовій формі.

Сьогодні, 2 листопада, вакханалія грабунку тривала: до музею під’їхало ще дві фури, які теж забили різноманітними ящиками. Тобто загалом рашисти «евакуювали» у невідомому напрямі мінімум сто тонн творів мистецтва – якщо не все зібрання музею, то більшу частину картин, скульптур та інших арт-об’єктів. Хоча навряд чи їх можна рахувати тоннами, і не в вазі вимірюється їх цінність.

Невідомо до того ж, в яких умовах їх перевозитимуть і зберігатимуть, і яких пошкоджень завдадуть.

«Колекцію художнього музею Херсона збирали 45 років. Аналогів їй в Україні немає, і відновити унікальне надбання буде неможливо – це не бібліотека і не театр», – підсумувала Аліна Доценко у бесіді з автором цих рядків.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!