11 травня в окупованому Сімферополі відбулося судове засідання у справі українця Сергія Котова. 50-річнуму жителю Олешків висунули обвинувачення за ст. 276 УК рф «Шпигунство». Стаття передбачає до 20 років позбавлення волі. Вироку ще немає, тривають “слідчі дії”. Як повідомила у Фейсбук донька полоненого Вікторія Барабаш, адвоката від родини до справи не допустили, але він продовжує захищати Сергія Котова.
“Спочатку слідчий хотів обійти нашого адвоката і підсунули моєму татові іншого адвоката, хоча знали, що в нього є свій, це зіграло їм на руку, нажаль. Увесь цей час мій тато не знав, що за нього боряться і в нього є адвокат, дізнався тільки в залі суду і нарешті познайомився з ним”, – пише жінка.
Також донька повідомила, що стан здоров’я її батька дуже поганий. Крім того, що він має інвалідність через хвору ногу. А після тортур Сергій отримав контузію (йому вдягли на голову пакет і вели на розтріл, над вухом вистрелили з кулемета). Чоловік схуд на 20 кілограмів і має серйозі захворювання. Медичну допомогу, яка потрібна терміново, йому надають не в повному обсязі.
Вікторія говорить, що шансів на визволення її батька жодних, тому закликає владу включити його у списки на обмін.
Сергія Котова утримують у полоні з березня 2022 року. Але в постанові окупаційного суду Сімферополя зазначено, що Сергія затримали 10 травня.


“Фактично затримали херсонця, який є абсолютно цивільним і не має будь-якого відношення до військових підррзділів, в березні 2022 року. Відоповідно, виникає дуже просте правове питання: на якій підставі цивільну особу окупаційні війська утримували з березня 2022 року. Яким чином законодавством і міжнародними нормами, що просто можна взяти людину і позбавити волі без жодного кримінального переслідування, без статусу військовополоненого понад рік”, – розповів у коментарі Суспільному адвокат полоненого Костантин Капошилін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!