Минулого року на окупованому лівобережжі області школярі змогли дистанційно довчитись за українською програмою, однак з 1 вересня окупанти погнали тих, хто залишився, вже у свої школи. І ось 23 травня на Херсонщині вперше пролунав не Останній дзвоник, а «послєдній звонок».

У школах, де дітей за освітніми стандартами держави-агресора вчили вчителі-колаборанти, все відбулось майже однаково. У Широкому Скадовського району дев’ятьох випускників прийшов привітати тамтешній гауляйтер сергій мануйленко. Незважаючи на теплу весняну погоду вітав їх у фойє в оточенні вчителів.

У Генічеській санаторно-курортній школі-інтернаті (тій самій, куди зранку 24 лютого 2022 року прилетіла ракета, вбивши директорку) святкувати вирішили у спортзалі. Випускник носив по периметру триколор, всі разом співали гімн росії.

У Новопокровці Генічеського району, де директорка і частина колективу у перші ж дні окупації погодились прислужувати рашистам, «звонок» проводили на подвір’ї. Молодші школярі вітали випускників танцювальною композицією «Добро».

На святкування до Генічеської школи № 1 прийшло керівництво окупаційного головного управління міністерства внутрішніх справ росії у Херсонській області. Мабуть, аби випускники ні на секунду не забували про те, що росія – поліцейська держава. Поліцаї запросили «тих, хто вирішить будувати кар’єру у наших лавах, в органах внутрішніх справ» вступати в вузи мвс.

Для тих, до кого прийти не змогли, поліцаї записали відеопривітання. Дітям побажали «пройти цей шлях з високо піднятою головою». Частина з тих, хто бажав, були з закритими обличчями.

Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!