Рахунок втрат, завданих Херсону окупантами, здається нескінченним – адже щодня з’являються все нові й нові факти пограбувань та руйнації. Працівники обласної наукової бібліотеки імені Гончара, зокрема, виявили, що перед своєю втечею рашисти розорили не тільки музеї. Вони також викрали та вивезли усі рідкісні та цінні видання з колекції книгозбірні. З-поміж них –  стародруки вісімнадцятого сторіччя, прижиттєві видання Тараса Шевченка, Дмитра Яворницького, книги з автографами всесвітньо відомих письменників та істориків, унікальні книги-мініатюри.

Директор бібліотеки Надія Коротун каже, що шість тисяч книг з зібрання внесли до Єдиного державного реєстру цінних видань бібліотек України. Тепер цей скарб розтягли окупанти, і де його шукати – невідомо.  

Але на тому не закінчилося – «Гончарівці» спричинили й інші суттєві збитки. Коли військові злочинці з рф підривали телецентр на вулиці Перекопській, ударна хвиля від вибуху виявилася настільки потужною, що винесла два гігантські вітражні вікна на першому поверсі будівлі бібліотеки.

Там знаходиться відділ обміну резервного фонду, який розподіляв нову й подаровану літературу поміж іншими публічними бібліотеками краю. Відновити вікна швидко не вдасться: у Херсоні зараз їх просто ніде взяти, й треба буде домовлятися про їхнє придбання деінде. А це час. До того ж, у приміщенні треба підтримувати певний температурний режим і стабільну вологість, аби література не псувалася. А без вікон чи з вікнами, забитими фанерою замість скла, це неможливо.

Володимир ДОРОФЄЄВ.   

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!