Лиха година суворих випробувань – не привід відмовлятися від свята. Тим більше, якщо їх на твою долю випало одразу три. Саме стільки їх відзначили у Херсонському державному університеті. 105 років тому цей виш заснували, двадцять років тому він отримав статус класичного університету. А «вишенькою на тортику» додалося ще й звільнення українською армією рідного Херсона!

З приводу такої грандіозної кількості знаменних подій поспіль у ХДУ, релокованому поки що до Івано-Франківська, скликали спільне засідання конференції трудового колективу і вченої ради. Спільно з почесними гостями в ньому взяли участь понад сімсот осіб. Настрій в усіх був піднесеним. «Навіть у період жорстокої війни з росією та окупації у нашої молоді не згас інтерес до науки та навчання. Цього року на бакалавратуру, магістратуру та аспірантуру нашого університету змогли вступати 966 юнаків та дівчат, і 833 з них – мешканці Херсонщини. Нам є чим пишатися: всупереч окупації, виш зберіг великий колектив з 3520 студентів, 300 викладачів і 400 співробітників. Попри всі виклики, ми змогли зберегти українську вищу освіту в Херсоні, зберегти нашу молодь, майбутнє Херсонщини», – наголосив ректор Херсонського державного університету, професор Олександр Співаковський.

З нагоди потрійного свята та в якості визнання заслуг на урочистому засіданні «Срібну медаль Херсонського державного університету» вручили професорці кафедри англійської філології та світової літератури ХДУ, засновниці власної наукової школи Ларисі Бєлєховій і завідуючому кафедрою фізики, доктору педагогічних і кандидату фізико-математичних наук Сергію Кузьменкову.

А «Золотою медаллю Херсонського державного університету» особисто ректор Олександр Співаковський від імені всього колективу нагородив колегу – ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігоря Цепенду. Це – знак вдячності: адже саме ПНУ прихистив релокований виш з Херсона, й надав йому свої аудиторії та лабораторії для відновлення навчального процесу.

Подальших успіхів «кожній людині, що мала відношення до Херсонського державного університету» від душі побажав і директор директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Шаров. Приєднався до вітань також голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.

«Ви гідно тримаєтеся, рухаєтеся вперед, робите все можливе, аби зберегти репутацію, колектив та традиції, турбуєтеся про якість освіти, розвиток університету, впровадження сучасних інструментаріїв та цифровізації», – звертаючись до учасників зібрання, підкреслив очільник ОВА.

Свята – це завжди приємно. Та вони минають, а на зміну їм приходять будні із своїми клопотами. Їх у науковців та співробітників Херсонського державного університету найближчим часом теж буде вдосталь. Треба готувати повернення до звільненого від рашистів Херсона й відновлювати усе, що вони знищили чи пошкодили. Але разом у виші подолають усі труднощі. Й про нові звершення науковців херсонці почують ще не раз.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Фото надані прес-службою ХДУ. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!