Завдяки матеріалам Служби безпеки та БЕБ до України повернуто колекцію «Скіфського золота» вартістю $1,5 мільйони. Боротьба за долю цих артефактів тривала майже 10 років за участі Міністерства юстиції та Міністерства культури України.

«Ми повернули додому не просто цінності, які були вивезені з Криму в 2013 році, а частинку своєї історії. Для СБУ, як і загалом для нашої держави, ця справа – символічна. Вона показує, що Україна ніколи не віддає того, що належить їй по Закону. Так само, як українці повернули «Скіфське золото», так само повернемо Крим, Донбас і решту окупованих територій. Ми будемо битися за своїх людей, за свої цінності і за свою історію!» – зазначив Голова СБУ Василь Малюк.

Наразі в Україні вже перебувають 565 старожитностей, які у 2013 році були вивезені з Криму до ЄС для експонування у приватних європейських музеях. За даними слідства, згідно з підписаними угодами всю старовинну колекцію мали повернути в Україну влітку 2014 року. Але артефакти так і залишились за кордоном, а посадовці кримських музеїв, які тоді переїхали до Києва, самоусунулися від виконання своїх обов’язків. У зв’язку з цим у тому ж році було розпочато кримінальне провадження за фактами незаконного перебування культурних цінностей за кордоном. З того часу тривали процесуальні дії та судові процеси щодо повернення українських старожитностей. У межах кримінального провадження було зібрано матеріали, які й дозволили Верховному Суду Нідерландів прийняти остаточне рішення на користь України. Крім того, суд відхилив «касаційну скаргу» так званих «адміністрацій музеїв» в окупованому Криму щодо передачі їм українських артефактів.

Колекцію повернули навіть без стягнення витрат за зберігання музейних експонатів.Тривають заходи із повернення до України інших елементів «Скіфського золота», вилучених у співпраці з правоохоронними органами іноземних держав.
Про це повідомила Служба безпеки України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!