Команда Save Ukraine / Спасемо Україну провела вже 14-ту рятувальну місію. 8-річний Єлисей на початок повномасштабного вторгнення разом з бабусею мешкав на Херсонщині. Його мама жила в Одесі. Коли ж бабуся померла, окупаційна влада помістила дитину в інтернат. За станом здоров’я мама не могла поїхати за сином, тому за ним поїхала двоюрідна сестра жінки. Проте дитину їй не віддали, нічого не пояснивши, хоча всі необхідні документи жінка мала.
Діяти необхідно було швидко, адже на окупованих територіях поширюються закони рф. Зокрема, якщо дитина пів року без батьківського піклування, їй надається відповідний статус, що дозволяє віддати в російську сімʼю або обрати інший спосіб влаштування. Тож команда волонтерів зробила все, аби мама отримала необхідну медичну допомогу і змогла забрати дитину з окупованої території.
Дорогою жінці довелося пройти через багатогодинні допити ФСБ та співбесіди. На щастя, вона змогла забрати сина з інтернату.


З Єлисеєм в Україну приїхали двоє 18-річних братів – Андрій та Михайло. Це діти-сироти, які до повномасштабного вторгнення виховувалися в прийомній родині. Після настання повноліття хлопці зрозуміли, що дуже скоро окупаційна влада відправить їх воювати проти своїх. В Україні вони вважалися безвісти зниклими.


Зараз усі троє дітей у безпеці. На них чекає відновлення й повернення до нормального життя.
На сьогодні команда Save Ukraine вже повернула в Україну 226 дітей, які опинилися під впливом російської влади після 24 лютого 2022 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!