У фейсбуці з’явилося фейкове відео з телеведучою та шефредакторкою програми «Факти тижня» на ICTV Оксаною Соколовою. Відома журналістка нібито розповідає в ефірі про появу в Україні так званих «мобілізаційних блокпостів», на яких начебто громадяни одразу «проходитимуть військово-лікарську комісію» та «відправлятимуться на навчання».

Про «сенсаційний» відеоролик на своїй сторінці фейсбуку повідомила сама телеведуча: «Увага, фейк! Друзі, прошу репост, щоб зупинити цю російську пропаганду! Зроблено кострубато. Навіть голос не спробували підібрати. Але хтось і поведеться. Ось так нас розхитують із середини. Будьмо пильними!» — написала Соколова.

Доцільно зауважити, що автори відео використали зображення Оксани Соколової, наклавши на нього голос телеведучої «1+1» Соломії Вітвіцької. Відео- та аудіодоріжки не збігаються, а деякі інтонації в голосі можуть свідчити про використання електронних сервісів озвучування текстів. У коментарі «Детектору медіа» Оксана Соколова розповіла, що фейкове відео їй надіслали українські військовослужбовці, котрі помітили його у фейсбуці. Раніше ворожі телеграм-канали також скоординовано поширили відеозвернення Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, створені за допомогою технології дипфейк. У цих відео Залужний нібито закликає населення України вийти на площі своїх міст, а військових – не виконувати «злочинні накази» влади. Невдовзі після цього СтратКом ЗСУ відреагував на фейки, закликавши українців довіряти офіційним джерелам та не поширювати російську дезінформацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!