У ніч на 14 лютого в результаті прямого влучання балістичних ракет у Селидовому на Донеччині було зруйновано п’ятиповерховий будинок і корпус лікарні. Як повідомила прес-служба Національної поліції України, окупанти вбили восьмирічного хлопчика, його маму та вагітну, якій було 38 років. Серед 12 поранених – семирічний хлопчик і шестимісячне немовля.

Проте у російських окупантів – своя «версія» подій. «Російські війська вночі нанесли удар по госпіталю, який був переповнений пораненими після недавнього удару касетними боєприпасами по скупченню українських солдатів у Селидовому», – повідомили пропагандисти окупаційного телеграм-каналу «Южный регион/Новороссия». Мовляв, дітей вони не вбивали, лише – поранених військових. Таким чином підкреслили, що і надалі не бояться порушувати основні норми Женевської конвенції, бо, згідно з підписаним путіним ще у 2019 році «законом», росія вважає себе непідсудною ООН.

Про категоричну заборону вбивати поранених написано на самому початку «Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року про захист цивільного населення під час війни». У статті 3 йдеться про те, що «забороняються та завжди і всюди заборонятимуться» «зазіхання на життя і фізичну недоторканність, зокрема будь-які види вбивства, каліцтва, жорстоке поводження, тортури і катування» «осіб, які безпосередньо не беруть участі у військових діях, включаючи тих осіб, які склали зброю, а також тих, які перестали брати участь у військових діях внаслідок хвороби, поранення…» І хоч цього разу по поранених військових окупанти не стріляли, зате вбиті ними цивільні цілком підпадають під визначення осіб, які безпосередньо не брали участі у військових діях. Прийде час – і військових злочинців з росії таки будуть судити!

Богдан СТРАЖАК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!