Лишатися (не) можна… Така дилема постала, мабуть, перед більшістю жителів Херсонщини, відколи окупанти своїм брудним чоботом ступили на нашу землю. Багато кому довелося виїхати з рідного міста, селища, села. Але душа не на місці, вона в думках про домівку. Як жилося в окупації і як вдалося виїхати – про це нова вистава Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша. “Лишатися (не) можна”.

Постановку створено у Києві. Режисер – Євгеній Резніченко. На сцені грають херсонські актори – Руслан Вишнивецький, Євгенія Кірсанова, Олена Пасько, Юрій Гайфуллін, Ангеліна Павлюк, а також столичні театральні зірки – Римма Зюбіна та Василь Чорношкур, який свого часу переїхав до Києва з Херсона. Зі сцени звучать реальні історії акторів-кулішівців, про те, як жили в окупованому місті, як ходили на мітинги, як виїжджали, подекуди – з шостого разу. Як дорога ледь не завела до застінків ФСБ, через фото з мітингу, що його окупанти знайшли в телефоні.
“На здачі я плакав, бо вистава про пережите нами, там, в окупації. Про біль, приниження і сміх крізь сльози, бо без гумору сприймати дії загарбників які вдерлись в наші домівки інколи просто неможливо.

Ще на початку війни я писав, що колись ми поставимо виставу чи знімемо комедію про події, очевидцями яких ми були. А зараз ми плачемо, але це – сльози очищення, які змивають з душі рашистський бруд, який принесли в наше життя ці нелюди”, – розповідає генеральний директор-художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша Олександр Книга.
Виставу вже відіграли в Національному академічному драматичному театрі ім. Лесі Українки та Київській академічній майстерні театрального мистецтва “Сузір’я”. Дві третини глядачів, які прийшли на прем’єру, – переселенці з Херсона. Тема до щему близька…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!