З 11 листопада, відколи наші славні ЗСУ звільнили Херсон, життя там змінилось. Стосується це і цін на продукти. По-перше, вони знизилися. По-друге, їх вже не вказують у російських рублях (ба, більше – останні навіть за гроші не вважають). Ми вирішили провести експеримент і дослідити, скільки у вільному Херсоні і тимчасово окупованому Генічеську, який рашисти досі пробують зробити «обласним центром», коштуватиме приготування традиційного новорічного салату.

За класичним рецептом

За основу візьмем класичний рецепт. Звісно, не той, за яким його готував шеф Люсьєн Олів’є – з рябчиками і каперсами, а перевірений поколіннями українців – з вареною ковбасою і горошком. Найпростіший рецепт знаходимо на кулінарному сайті «Смачно». Отже, нам потрібні:

Картопля варена – 4 шт.

Морква – 1 шт.

Яйця варені – 4 шт.

Ковбаса типу «Лікарської» – 300 г.

Огірки мариновані – 4 шт.

Зелений горошок консервований – 200 г.

Майонез – 300 г.

Сіль – за смаком.

Скільки коштуватиме у Херсоні

За продуктами відправляємось до супермаркету. Конкретно, до «АТБ» на Бериславському шосе, який відкрили одним з останніх. Інгредієнти шукаємо подешевше, але не забуваємо і про якість.

Кіло картоплі у маркеті коштує 13,95 грн. Нам потрібно приблизно пів кілограма – 7 грн.

Одна велика морквина обійдеться приблизно у 14 гривень.

Яйця по майже 6 гривень одне – 4 штуки обійдуться у 24 гривні.

Акційна варена ковбаса коштує 57,90 грн за півкілограмовий шмат. Оскільки відрізати не можна, беремо 0,5 кг.

Так само – з огірками. Доведеться брати баночку. Найменша вагою 0,66 кг коштує 65,10 грн.

300 г майонезу «Провансаль Щедро» (2 пачки по 150 г) обійдуться у 35,40 грн.

Найдешевша 420-грамова баночка горошку – 30,50 грн.

Загальна вартість покупок – 233 гривні 90 копійок.

Скільки коштуватиме у Генічеську

Нині у Генічеську тимчасово в обігу ходять рублі. На центральному ринку ціни вказано лише у російських папірцях, а от у популярному серед мешканців мікрорайону супермаркеті «Family Market» на цінниках можна знайти і вартість у гривнях. Оскільки найдешевше у приморському місті можна скупитись саме у цих двох місцях, для простоти підрахунків проведемо обчислення у рублях, а потім перерахуємо за курсом.

Кілограм картоплі в окупації коштує 17 рублів, за 0,5 кг потрібно заплатити 8,50. Півкілограмова морквина затягне на 15 рублів.

Яйця коштують 97 рублів за десяток, за чотири штуки віддамо 38,80 рублів. Півкілограма найдешевшої «Молочної» ковбаси коштує 170 рублів. Півлітрова банка огірків обійдеться у 60 рублів. Баночка горошку – 75 рублів. 300-грамова пачка майонезу – 120 рублів. 

Всього на продукти для олів’є генічанам доведеться витратити 495,80 рублів або 396 гривень 64 копійки (за курсом 1:1,25, який діє на тимчасово окупованій території). Це в 1,7 рази дорожче, ніж у Херсоні. Навіть за умови, що на підконтрольній території України індекс олів’є, за даними «Вікіпедії», цього року зріс на 45%, і середня вартість 3-кілограмової порції салату на середню родину нині складає 303,99 грн. проти минулорічних 209,9 грн.  

Ще трохи про «делікатеси»

Якщо говорити про інші атрибути новорічного столу, то шампанського, наприклад, не знайти ні у Херсоні, ні У Генічеську – «сухий закон». Мандарини в окупованому місті на узбережжі Азовського моря коштують 120 гривень, що вдвічі дорожче, ніж у Херсоні.

Щоправда, є у Генічеську «делікатес», якого в обласному центрі не знайти. Називається «Кетчуп з гірчицею».

Для чого рашисти змішали їх докупи, не зрозуміло (може, у щі додають?), але вчергове продемонстрували, що зі смаком у них великі проблеми. Як і зі здоровим глуздом у цілому.

Борис ВИНОГРАДОВ.     

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!