Йдеться про колишнього голову СБУ олександра якименка, який з 2014 року переховувався в росії за державну зраду. З повномасштабним вторгненням він підтримав окупантів і запропонував їм свою допомогу. якименка призначили керівником створеної росією «государственной службы безопасности в Херсонской области». Він виконує завдання москви, поширюючи кремлівський режим та придушуючи рух опору в регіоні.

Зрадник підзвітний кадровим офіцерам фсб, які координують репресивні органи рф на окупованих територіях. Саме якименко дав вказівку захопити один із офісів у центрі окупованого Херсона. У підвалі цієї будівлі рашисти облаштували катівню.

Там із полонених вибивали зізнання у сприянні Силам оборони України. “Амністію” пропонували за гроші. Таким чином керівник місцевої «філії» фсб та його спільники заробляли на масових репресіях, заодно й роблячи показники для  російських кураторів. За даними слідства, до лав окупаційного органу якименко особисто залучив ще вісьмох зрадників, які безпосередньо катували мирних жителів.

Після звільнення Херсона колаборант разом зі своїми поплічниками втік на лівий берег Дніпра. На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили колишньому генералу та вісьмом його спільникам про підозру за декількома статтями Кримінального кодексу України:
– ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
– ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
– ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань);
– ч. 2 ст. 28, ч.1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!