Не бажаючи працювати на російських загарбників і брати від них «гуманітарку», мешканці тимчасово окупованої Херсонщини заходилися розвивати всілякі домашні бізнеси заради виживання. У обласному центрі, приміром, одразу кілька приватних майстерень пропонують актуальну послугу – виготовлення буржуйок на замовлення, за два-три дні. Коштує такий виріб 7-7,5 тисяч гривень, і своїх покупців, вочевидь, знаходить. Адже ніхто не знає, чи будуть квартири опалюватися централізовано і чи буде газ та електроенергія.

Але найпоширенішою на Херсонщині зараз залишається торгівля смаколиками домашнього виробництва із доставкою. Вона почала розвиватися ще до окупації, у розпал епідемії коронавірусу, коли закривалися магазини й ринки. А тепер це просто «хіт». Так, у Олешках на власних кухнях господарочки ліплять пельмені й вареники на продаж у доволі багатому асортименті. За кілограм таких пельменів просять 220 гривень, за кілограм вареників з сиром, картоплею, картоплею з печінкою, капустою – 80-120 гривень.

У Скадовську власники присадибних господарств, котрі ще тримають худобу, готові привезти додому молочні продукти. Розцінки такі: трилітрова банка молока – 60 гривень, кілограм свіжого сиру – 70 гривень, півлітра вершків – 75 гривень.

Всюди по селах починається осінній забій домашньої птиці, тож це також відобразилося на пропозиції. У месенджерах пропонують тушки курей і качок, вже звільнених від пір’я та потрухів – по 210-215 гривень за кілограм. Прикметно, що усі «бізнесмени» ціни на свою продукцію виставляють тільки в гривнях. І лише зрідка додають, що можливий розрахунок і в російських рублях. А це однозначно вказує, що рівень довіри до валюти держави-окупанта й до закликів про те, що «росія прийшла назавжди» з-поміж простого люду на Херсонщині залишається вельми низьким.

Володимир ДОРОФЄЄВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!