Причина цього аж занадто проста і економічно зрозуміла – є попит. «Евакуйовані» прихильники «русского мира» (місцеві кажуть, що особливо їх багато у Генічеськ переїхало з Херсона і Каховки) роблять російські документи і отримують допомогу від окупантів, а для цього потрібно надавати ксерокопії документів.

У черзі до ксероксу стоять ті, хто оформляє собі російську пенсію, матеріальну допомогу, допомогу на дітей, «снилс» («страховой номер индивидуального лицевого счёта» – аналог нашого ідентифікаційного коду), паспорт рф. З ними разом – ті, хто перереєстровує бізнес за російським законодавством. Бланки, ксерокопії, теки для документів розлітаються у канцелярських магазинах приморського міста, як гарячі пиріжки.

Тепер щодо цін. Ксерокопія однієї сторінки формату А4 у магазині «Гарант» коштує 4 рублі, у магазині «Імідж» – 5 рублів. Був час, коли в «Іміджі» не встигали обслуговувати всіх клієнтів, тому ксерокопію відкрили у сусідньому… кафе «Браво». Його підприємливі власники драли (по-іншому і не скажеш) з людей по 10 рублів за сторінку. І що цікаво, бажаючі таки були.

Всі пункти ксерокопії розміщені у центрі міста, тому, аби туди добратись, деякі громадяни ще й беруть таксі. Зараз проїзд по місту коштує 100 рублів.

Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!