На росії, здається, жоден день не минає без прийняття нових «важливих» законів. Депутатам тамтешньої «госдуми» не позаздриш – важко придумати, що ще можна заборонити в «отєчєствє». Але вони таки впорались, прийнявши у третьому читанні «закон о защите русского языка от чрезмерного употребления иностранных слов».
Відтепер органи влади всіх рівнів, суди, засоби масової пропаганди, виробники реклами не можуть використовувати іноземні слова, якщо у них є аналоги у російській мові. Те саме стосується показів фільмів у кінозалах, театральних і культурних заходів, написання вивісок.
Разом з батогом законодавці передбачили і пряник: заборона поки не розповсюджується на особисті розмови і соцмережі, та і відповідальність за порушення закону поки не передбачена.
Перелік слів, які можна використовувати, буде зафіксовано у словниках. Але вже зараз відомо, що ростелебаченню треба буде якось обходитись без улюбленого слова «фейк» (замість нього – «подделка»). Не можна буде також говорити «геймер» і «кешбек» («игрок» і «возврат» відповідно).
Богдан СТРАЖАК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!