Актрисі було 87 років. Генрієтта Пташник померла в Херсоні, у грудні. Але відомо про це стало тільки зараз. Про смерть заслуженої артистки України, старійшини Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша повідомив його гендиректор Олександр Книга.
“Це велика втрата для мистецтва країни… Херсонський глядач завжди пам’ятатиме її неперевершені образи, створені на сцені храму Мельпомени, колектив – захоплюватиметься жіночністю та талантом. Шкодуємо, що через цю війну не змогли провести Генрієтту Яківну в останню путь…”, – написав він у Фейсбук.
Її називали херсонською Гурченко. І не лише через особливу сценічну манеру. Як і знаменита Люся, наша Генрієтта залишалася жінкою без віку. Вона просто вміла ретельно його ховати.

Генрієтта Яківна досконало володіла мистецтвом гримування і часто перед виходом на сцену макіяж робила власноруч. До глибокої старості зберегла “осину” талію. В інтерв’ю актриса розповідала – її секрет у правильному і корисному харчуванні.

Унікальна зовнішність, витонченість, харизма робили її Богинею сцени. Глядачі любили ролі та виступи Пташник. Затятим театралам не забути оте її дзвінке “Карамболіна, Карамболетта…” (пісня із оперети “Фіалка Монмартра”). А як танцювала! Це була сама грація. Херсонському театру Генрієтта Пташник віддала понад 35 років. Вже в дуже поважному віці перейшла на викладацьку роботу до Херсонського державного університету. І періодично виходила на сцену рідного театру. У Генрієтти була непроста доля, але вона воліла цього нікому не показувати. Дуже любила тварин. Колеги пригадують, якось Генрієтта Яківна підібрала з вулиці безпритульного собаку, забравши його додому. Само собою, годувала бездомних тварин, витрачаючи на це добру частину своєї пенсії.
Прикро, що непересічну, знамениту в Херсоні особистість поховали в цілковитій тиші, не провели під гучні овації, як прийнято прощатися з акторами… Сподіваємося, колеги Генрієтти Пташник розшукають її могилу і віддадуть данину актрисі, і що з’явиться достойний пам’ятник. Бо ж це була зірка театру ім. М.Куліша, його візитна картка.
Марина САВЧЕНКО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!