Знайшовся свідок вивезення зі Свято-Єкатерининського храму Херсона праху світлішого князя Григорія Потьомкіна – одного з засновників міста. Кореспонденту NewDay ua вдалося зв’язатися з представником херсонського духовенства, котрий був очевидцем акту вандалізму рашистів. Його розповідь – ексклюзивно для NewDay ua.

– Вивезення сталося 24 жовтня, близько сьомої години вечора. За три чи чотири дні до того військова комендатура попереджала нас про цей намір, і цікавилася ставленням священнослужителів. Їм відповіли, що схвалити такі дії не можемо – не слід тривожити прах померлого, – розповів свідок, чиї особисті дані не розкриваємо з міркувань його безпеки. – Однак на це ніхто не зважав: приїхала група людей як у військовому, так і в цивільному, були пропагандисти також, були з місцевої поліції. А от cальдо і cтрємоусова якраз не було. Ця група забрала кістки зі склепу з собою, хоча обіцяла повернути. Коли – невідомо. Що стосується меморіальної плити над склепом у храмі, про яку писали, що її нібито теж вивезли, то вона залишається на місці. Її не зачепили, бо та плита завважки, мабуть, із тонну, і впоратися з нею технічно було би складно.

Вже з’явилося відео російських пропагандистів, які виправдовують благими намірами свої злочинні дії. Що ж, у майбутньому ці сюжети як раз знадобляться як докази в суді.

Довідково: у істориків є великі сумніви, що в склепі Свято-Єкатерининського собору знаходилися саме кістки Григорія Потьомкіна. Адже його прах тривожили неодноразово – і зі склепу за часів імператора Павла викидали, і виставляли на оглядини публіки за часів більшовиків, і експертизу проводили. Вона й довела, що кістки в склепі належать людині звичайного, як на ті часи, зросту. Тоді як Григорій Потьомкін був людиною-богатирем зі зростом вищим за середній. Тож хто насправді лежав у тому склепі і чий кістяк насправді викрали московські трупоїди, сказати наразі неможливо.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!