Вона – поетеса, працює в театрі, він – пожежний, романтик, який любить співати під гітару. Свої таланти херсонське подружжя Альона Мовчан і Віктор Ревенко вирішили спрямувати на добру справу. Пара ініціювала благодійний мистецький проєкт «Герої без зброї». Перед собою поставили непросту мету – зібрати на три тепловізори для пожежних підрозділів Херсона. В одному з них служить Віктор, який на чергування їздить із Миколаєва. Після деокупації міста виявилися, що всі пожежні частині пограбовані. Загарбники вивезли все, що можна було, залишивши мотлох і непотріб.

-Там, де дерев’яні перекриття, між стінами, стеля або підлога, виявити осередок пожежі без тепловізора неможливо. Цей прилад показує, де є максмальне підвищення температури, щоб можна було ліквідувати пожежу, ще до того, як вогонь пошириться на великій площі. Гасіння має бути максимально оперативним. Уявіть, наскільки ця техніка нам потрібна», – розповідає Віктор Ревенко.

На три тепловізори необхідно понад 180 тисяч гривень. Щоб зібрати ці кошти, пара вирушила в турне по Україні. Творчі вечори відбулися в 9-ти містах  (Миколаїв, Кропивницький, Одеса, Київ, Кременчуг, Кривий Ріг, Вінниця, Черкаси, Житомир). Віктор виконував композиції під гітару, зокрема, авторські.

Це й щемлива пісня про маки, написана в пам’ять про всіх загиблих героїв, і пісня «Герої без зброї», яка стала посвятою колегам-пожежним. Музику написав сам Віктор, слова – його дружини. У другій частині кожного творчого вечора Альона читала вірші, більшість з яких написала в окупованому Херсоні. 

Також на своєму заході організатори дали змогу виступити з віршами та піснями всім бажаючим.   Головними глядачами «Героїв без зброї» стали переселенці з Херсона, яких досі чимало в кожному обласному центрі, адже рідне місто під потужними обстрілами й туди повертатися небезпечно.

Майже  на кожному заході своїх талановитих, ініціативних  батьків був присутній маленький син Альони й Віктора. Добромиру виповнилося 1,2 місяці.

Проєкт «Герої без зброї» тривав півтора місяці. І ось довгоочікувана мить – Альона повідомила, що збір закрито, подякувавши всім, хто долучився до акції. Проєкт виконав свою місію: гроші на тепловізори відшукалися. Один прилад подружжя вже передало до пожежного підрозділу Дніпровського району Херсона.

Другий – їде з Німеччини! Дізнавшись про благодійну акцію, започатковану творчою парою, тепловізор придбала та передала громадська організація Ukraine-Hilfe Berlin e.V.

Третій тепловізор вже замовили. За день до останнього заходу збір закрив один добрій, який забажав, щоб його ім’я залишалося в таємниці.

У межах проєкту відбувся захід херсонської поетеси та волонтерки Наталі Шушляннікової в Києві.

Також благодійний поетичний вечір організували волонтери в Берліні.

Під час заходу в галереї ARTdespite (East Side Mall) було зібрано ще 250 євро та відкрито рахунок громадської організації. Всі кошти підуть на підтримку пожежних Херсона.

Успіх «Героїв без зброї» надихає творче подружжя на нові проєкти.

«Після деокупації лівобережжя треба одразу починати збирати кошти на тепловізори для пожежних підрозділів Олешків, Голої Пристані та Скадовська. Там же теж вони потрібні», – розповіла Альона Мовчан.

Марина САВЧЕНКО. 

Фото – з архіву Альони МОВЧАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!