Ще донедавна Херсонському обласному краєзнавчому музею було чим дивувати відвідувачів. В експозиції і фондах зберігалися, наприклад, старовинні фоліанти, оздоблені дорогоцінними металами, емалями і гравірованими ілюстраціями. Але в жовтні 2022 року, за декілька тижнів до втечі, окупанти розікрали музей і вивезли з Херсона найцінніші екземпляри книжкової колекції. Така ж доля спіткала і Євангеліє 1785 року.
“Напевне загарбників привабив срібний оклад з елементами позолоти, прикрашений тисненням і карбуванням”, – йдеться в повідомленні Херсонського обласного кразнавчого музею.


До колекції музею унікальна книга потрапила 1963 році, зі Свято-Духівського собору. А ще раніше вона зберігалася в Катериненському соборі. Євангеліє має 493 аркуші, ілюстроване гравюрами. На першій сторінці ледь читається рукописний чорнильний напис: «Запорожская Сичъ Екатериненскому Собору».

“Хто і коли зробив цей напис, ми можемо тільки здогадуватися. Адже на момент видання книги пройшло вже 10 років з часу ліквідації Запорізької Січі”, – пишуть музейники.
Нагадаємо, багатющу колекцію Херсонського обласного краєзнавчого музею вивезено завдяки зрадниці-директрисі тетяні братченко, яка здала окупантам все найцінніше.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!