Як вже повідомляв NewDay ua, російські окупанти незаконно утримують волонтера Мар’яно Гарсіа Калатаюда, відомого як Маріо. Підданий Королівства Іспанії, який понад 8 років проживав в Україні, зник 19 березня 2022 року в окупованому Херсоні, після участі в акції «За єдність України».
Як зазначив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, волонтер утримується в СІЗО Сімферополя. Офіційне підтвердження цього з’явилося лише зараз – від воєнної прокуратури Чорноморського флоту рф, яка вказує на те, що Маріо нібито «причетний до дій, спрямованих на заподіяння шкоди безпеці Росії». За словами колишнього співкамерника іспанського волонтера, 75-річний чоловік піддається в СІЗО тортурам з боку російських силовиків: у нього синці від ударів по ногах, він втратив частину зубів і зазнав жорстокого поводження з боку тюремної охорони. Його тіло вкрите шрамами. До бранця не пускають ані іспанського консула, якому навіть не повідомили про затримання Мар’яно Гарсіа Калатаюда, ані адвоката, який має на це ордер!
“Звертаю увагу світової спільноти на кричущі порушення Російською Федерацією норм міжнародного гуманітарного права. Вимагаю негайного звільнення цивільної особи, підданого Королівства Іспанії Мар’яно Гарсіа Калатаюда, а також усіх цивільних громадян України, які відповідно до Женевської Конвенції не мають утримуватися за фейковими звинуваченнями в місцях несвободи на непідконтрольній території України або в РФ”, – наголосив омбудсмен Дмитро Лубінець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!